Hjem » Lommelygter og Hodelykter » Kunnskapsbank lommelykter og hodelykter
Kunnskapsbank Lommelykter og hodelykter
Å velge lommelykt og hodelykt kan iblant føles overveldende med alle de begreper og tall som finnes. For å gjøre det enklere for deg å velge den lommelykten du trenger, har vi samlet de vanligste begrepene i lyktenes verden og forklart hva alt betyr.
Sterkere betyr ikke automatisk bedre
Det er naturligvis viktig at en lommelykt eller hodelykt lyser sterkt. Men det er enda viktigere at du har rett lys for det du har tenkt å bruke lykten til.
Her følger en rask veiledning som du kan benytte deg av før du kjøper en lommelykt eller hodelykt:
1. Hvilket mørke har du – har du tenkt å bruke lykten ved f.eks. strømbrudd eller når du går tur med hunden i skogen? Her kan du se litt ekstra på våre ”bobler” som guider deg til rett lykt.
2. Stor eller liten – skal du ha med deg lommelykten eller hodelykten hele tiden eller bare i noen spesifikke tilfeller?
3. Funksjoner – må den være vanntett eller er det viktig du kan tilpasse lyset? Hvor tung kan den være?
Når er det verdt å bruke mer penger på en lommelykt eller hodelykt?
Det viktigste er at du bruker produktet du kjøper av oss. Vi er stolte over kvaliteten på samtlige av våre lommelykter og hodelykter, men det er ganske store forskjeller mellom de billigste og de dyreste.
Det er forskjell på en Discovery-lommelykt og en GPDesign-lommelykt, både når det gjelder husets kvalitet og teknologien inne i lykten. I Discovery-serien finner du riktig gode lommelykter som passer til de aller fleste behov og i GPDesign-serien finner du de best bygde lommelyktene på markedet i dag. Hvis lommelykten er ment for hverdagsbruk, synes vi at du kan begynne med en lommelykt i Discovery-serien. Siden kan du komplettere med en fra GPDesign hvis du merker at du bruker lommelykter ofte. For yrker som krever lys som virkelig leverer, anbefaler vi alltid GPDesign.
Har du en hobby som krever lys, er hodelykten et veldig godt hjelpemiddel. Det samme gjelder her. Begynn med en lykt som sitter behagelig på hodet og som du tror fungerer til det du har tenkt å bruke den til. I Xplor-serien finner du hodelykter som passer like bra på løpeturen som på jobben. Følg ”boblene” vi har laget for å hjelpe deg med å finne en hodelykt som passer for dine krav og ønsker. Men betal ikke ekstra for lumen du ikke trenger.
De vanligste begrepene
Lysstyrken for lommelykter og hodelykter måles i lumen. Det er altså enheten for den mengden lys lykten gir fra seg. Når lommelykten eller hodelykten er innstilt på den høyeste lysinnstillingen (brightness) og drives med nye batterier, får man en korrekt lumen-verdi.
Lumen kan måles fra beskjedne 20 lumen (passer bra hvis du vil lese en bok) til hele 3500 lumen.
Beam-avstand måles i meter. Distansen måles av hvor langt lyset når før lysstyrken avtar. Man kan sammenligne det med lyset fra en fullmåne. Lyset fra en fullmåne er sterkt nok til at du kan ta deg frem på en sikker måte utendørs. Beam-distansen varierer avhengig av hvilket brightness-nivå lykten er innstilt på.
En lommelykt eller hodelykt med bare én lysstyrke (brightness-nivå) er tilstrekkelig for allmenn bruk. Visse modeller har to eller flere lysstyrker som du kan velge mellom, f.eks. medium og høy. Du får kanskje sjelden bruk for en lykt med flere lysstyrker, men det er alltid bra å ha valgmuligheten.
Det er viktig å huske på at jo høyere lysstyrke du velger, desto fortere tømmes batteriene. Visse modeller har en strobe- eller SOS-funksjon. Premiummodellene har programmerbare forhåndsinnstillinger og nyttige modusfunksjoner.
Teknologien bak en lyskilde Når man designer en lommelykt eller hodelykt, finnes det mange ulike faktorer å ta hensyn til. Alt fra materialvalg til lysteknologi.
Vil du at den skal være vanntett? Ha lang batteritid?
Konstruksjonen og teknologien inne i lykten spiller også en stor rolle.
IP-klasse brukes for å angi hvor mye vann og støv en lykt tåler. Vanligvis leser man IP-nummer som IPXX, der hver ”X” erstattes av et tall. Det første tallet angir hvor godt den tåler faste partikler, f.eks. støv og grus. Det andre tallet angir hvor godt den kan motstå vann. For å få en bedre forståelse av hvordan IP-klassifisering fungerer, les følgende tabell:
IPX4 – Skvettende vann, uansett retning
IPX5 – Vannstråler i alle vinkler
IPX6 – Kraftige vannstråler
IPX7 – Vann ned til 1 meter
IPX8 – Nedsenket i vann dypere enn 1 meter
ANSI-FL1-standarden er en samling normer og retningslinjer for lommelykter eller hodelykter og de ulike produsentene.
Det er valgfritt om man vil bruke FL1-standarden, men et flertall av produsentene i bransjen har tilpasset seg etter den.
Candela er målet på en lyskildes lysstyrke i en viss retning fra lyskilden. Sammenlignet med lumen som ser på lysstyrken i flere retninger fra lyskilden.
Med rekkevidde menes den avstanden som lysstrålen kan projiseres på en overflate.