fbpx

Bra å vite om batteriladning

Å lade batteriene på rett måte, er viktig for både celle, lader, enhetene dine og deg som bruker. For at du skal få mest mulig ut av batteriene dine og kunne tilpasse valget av lader etter behovene, har vi her samlet litt informasjon som kan være til god hjelp.

GPs ladere kan du la stå i stikkontakten

Den nye serien ladere i GP ReCyko har en automatisk avstengningsfunksjon som gjør at laderen ikke trekker unødig strøm selv om du lar den stå i stikkontakten.

Oppdater veggadapteren din

Veggadaptere med USB-utgang har funnes på markedet veldig lenge. Det er stor forskjell på hvor mye strøm en gammel adapter kan levere sammenlignet med en ny.

Spørsmål og svar

Så hyggelig at du vil lære deg mer om ladning. Her har vi listet opp de vanligste spørsmålene om oppladbare batterier.

Lad aldri andre typer batterier i laderen (f.eks. alkaliske, brunstein eller litium) enn de som er angitt i bruksanvisningen. Det kan nemlig være direkte skadelig for både enheten og brukeren.

Hvordan du bør lade batteriene i en batterilader, avhenger av antallet ladekanaler. Hvis en lader har 4 batterirom men bare 2 ladekanaler, betyr det at du må lade batteriene i par for å slutte kretsen. De fleste premiumladere har individuelle ladekanaler, f.eks. 4 batterirom og 4 ladekanaler, og det betyr at du kan lade ett batteri om gangen.

Lad ikke helt utladede og delvis utladede batterier samtidig, med mindre batteriladeren har individuelle ladekanaler.

Historisk sett har oppladbare batterier (NiMH) hatt problemer med å beholde ladningen etter at de er tatt ut av batteriladeren. Generelt mistet de 15–20 % av sin kapasitet hver måned når de ble lagret uten å være i bruk. I dag, takket være forbedret teknologi, har våre oppladbare NiMH-batterier veldig lav selvutladning og beholder 85 % av sin ladning etter ett års lagring. GP ReCyko Pro beholder enda mer, 70 % etter fem års lagring. Derfor er de ladede og klare til bruk selv etter lang tids oppbevaring.

En standardlader, eller over natten-lader, lader batteriene dine langsomt (gjerne over natten) med den store fordelen at den gjør det forsiktig, noe som i sin tur er mer skånsomt for batteriene. Langsom ladning gir batteriene lengre levetid, og forhindrer risikoer under ladning, f.eks. overoppheting og kortslutning. Hvis ladetiden ikke er spesielt viktig, anbefaler vi en standardlader for at du skal få mest mulig ut av batteriene dine.

 Bland ikke batterier av ulike typer (NiMH, NiCd osv.) og med ulik kapasitet (1300 mAh og 1800 mAh) i en batteridrevet enhet.

 Hurtigladere lader batteriene på kort tid og har ofte en mer stilren design, men de koster gjerne litt mer enn en standardlader. Dette skyldes at hurtigladere har flere sikkerhetsfunksjoner, fordi risikoene ved å lade batterier raskt, f.eks. overladning og overoppheting, kan skade batteriene. Hvis ladetiden er viktig, f.eks. for radiostyrte biler, spillkontrollere eller kamerablitser, er det verdt å investere i en hurtiglader som sikrer en rask og pålitelig energiforsyning.